T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SUSURLUK - 5 Eylül Anadolu Lisesi

BİLİŞİM HAFTASI(01-07 MAYIS)

1-7 Mayıs Bilişim Haftası

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası (1-7 Mayıs) ülkemizde "Bilişim Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bilişim, bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kuran en önemli etkendir. Bu yüzden teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bilişim haftası kutlu olsun...

Ülkemizde belirli günler ve haftalar adı altında Mayıs ayının ilk haftası Bilişim Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu özel günlerde okullarda birçok etkinlik düzenlenmekte ve faaliyet yapılmaktadır. Her ne kadar pandemi dolayısı ile bu sene herhangi bir etkinlik yapılamıyor ya da çok az sayıda yapılıyor olsa da, daha önceki senelerde bu özel hafta okullarda kutlanmaktaydı.

Bilişim Nedir?
Öncelikle "bilişim" kavramının ne olduğunu irdeleyelim. Bilişim; insan ve toplum yararına olan her türlü bilgi ve hesaplamanın bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimidir. Bir başka deyişle bilişim; mevcut olan bilginin daha pratik hale gelmesini sağlamak amacı ile bilgisayarlar ve elektronik aletlerden yararlanmamıza imkan tanıyan teknikler bütünüdür. Günümüzde bilişim kelimesini duymayan yoktur. Zira teknoloji ve bilim geliştikçe bilişim teknolojileri de hayatımızın her alanına etki etmekte ve mevcut düzende kendini geliştirme alanı bulmaktadır.

Bilişim Haftası'nın Amacı Nedir?
Hayatımızın her alanına böylesine nüfuz eden bir teknolojinin hem yararı hem de zararı bulunmaktadır. Teknoloji sayesinde eskiye göre zamandan tasarruf ettiğimiz kesin. Artık bankaya gitmeden oturduğumuz yerden para havale edebiliyor ya da alışveriş yapabiliyoruz. Bunların tümünü teknolojiye borçluyuz. Peki her şey bu kadar masum mu? İnternet, sosyal medya, tablet, telefon... Tüm bunların hepsine sahibiz. Üstelik tüm bunlarla bulunduğumuz yerden birçok işi aynı anda yapabiliyoruz. Ancak kötü niyetli kişiler ya da zararlı yazılımlar internet, telefon, sms vb. aracılığı ile bilgi güvenliğini tehdit ediyor. İşte Bilişim Haftası, tam olarak bu gibi durumlarda farkındalığı artırmak, mevcut bilgilerimizi tazelemek ve bizi olası tehditlere karşı korumak için bilinçlendirme adına kutlanıyor diyebiliriz. 

Kendimizi Nasıl Koruruz?
İnternet uçsuz bucaksız bir evren. İnternette neredeyse sonsuz sayıda web sitesi ve bilgi var. Peki bu web sitelerine ne kadar güvenebiliriz? İnternette yer alan her bilgi doğru mu? Öncelikle herhangi bir resmi kuruma ait web siteleri güvenlidir. İnternette bir bilgiye mi ulaşmaya çalışıyorsunuz? Bilginin kaynağını sorgulayın. Bir konu ile ilgili araştırma yapıyorsanız mutlaka birden fazla internet sitesini ziyaret edin ve okuduklarınızı karşılaştırın. Bu sizin için iyi bir referans olacaktır. Bir internet sitesini ziyaret ettiğiniz zaman, adres çubuğunun sol tarafına bakın. Adresin yazdığı araç çubuğunun solunda kilit işareti varsa bu site yine güvenli bir sitedir.

Teknolojinin hayatımızı çok büyük ölçüde kolaylaştırdığı su götürmez bir gerçek. Teknolojiyi amacına uygun bir şekilde kullanmamız gerekmektedir. Farkındalığımızı artırarak, kendimizi ve çevremizi bilinçlendirerek teknolojiyi daha verimli bir halde kullanabiliriz.

1-7 Mayıs Bilişim Haftası

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası (1-7 Mayıs) ülkemizde “Bilişim Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bilişim, bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kuran en önemli etkendir. Bu yüzden teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Teknoloji, hayatımızın vazgeçilmezi olması ile birlikte  “Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık” kavramını da beraberinde getirmiştir. Çağımızın yeni hastalığı olan bu Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılığı nedir?

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Bunun yanı sıra telefon, bilgisayar,akıllı cihazlar,oyun konsolları vb. aletlerin aşırı ve kontrolsüz kullanımı sonucu ortaya çıkan bir bağımlılıktır. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Teknoloji bağımlılığının belirtileri

·         Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak.

·         Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek.

·         Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

·         Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.

·         İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

·         Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek.

·         Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.

·         Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar

Fiziksel şikâyetler

·         Gözlerde yanma

·         Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme

·         Beden duruşunda bozukluk

·         Elde uyuşukluk

·         Halsizlik

Sosyal alanda görülen şikâyetler

·         Akademik başarıda düşüş

·         Kişisel, aile ve okul sorunları

·         Zamanı idare etmede başarısızlık

·         Uyku bozuklukları

·         Yemek yememe

·         Aktivitelerde azalma

·         İnternet arkadaşları dışında izolasyon

Bağımlılığı kontrol altına alma yöntemleri

·         Günlük internet kullanım saatlerini değiştirin.

·         Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın.

·         Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin.

·         Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın, internet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.

Ne yapmalı?

·         Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın.

·         Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin.

·         Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.

·         Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın.

·         Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.

·         Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın.

Ne yapmamalı?

·         Akıllı telefon/tablet vs. gibi aletleri çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanmayın.

·         Çocukların kontrolsüz ve uzun süre internet kullanmasına izin vermeyin.

·         Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başındaki çocuğa servis yapmayın, size katılmasını sağlayın.

·         TV veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayın.

 

 

06-05-202406-05-202406-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.05.2024 - Güncelleme: 06.05.2024 09:34 - Görüntülenme: 44
  Beğen | 11  kişi beğendi