T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SUSURLUK - 5 Eylül Anadolu Lisesi

DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ 26 NİSAN-World Intellectual Property Day April 26, 2024

Daha fazla bilgi edin: TIKLAYIN: https://www.wipo.int/en/web/ipday/2024-sdgs/index#vote

 

Dünya Fikri Mülkiyet Günü nedir?

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri mülkiyetin (IP) küresel sanat sahnesinin gelişmesine nasıl yardımcı olduğunu ve insanlığın ilerlemesini sağlayan teknolojik yeniliği mümkün kıldığını düşünmek için dünyanın dört bir yanındaki diğer kişilerle bir araya gelmek için eşsiz bir fırsat sunuyor . 2000 yılında, WIPO üyesi devletler, fikri mülkiyete ilişkin genel farkındalığı ve anlayışı artırmak amacıyla, WIPO Sözleşmesinin 1970 yılında yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan'ı Dünya Fikri Mülkiyet Günü olarak belirlediler.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü neden kutlanır?

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, patentler , ticari markalar , endüstriyel tasarımlar , telif hakkı gibi fikri mülkiyet haklarının inovasyonu ve yaratıcılığı teşvik etmede oynadığı rolü vurgulamak için bir fırsattır.

Dengeli bir IP sistemi, mucitleri ve yaratıcıları çalışmaları için tanır ve ödüllendirir ve toplumun onların yaratıcılıklarından ve ustalıklarından faydalanmasını sağlar.

Fikri mülkiyet hakları, araştırmacıların, mucitlerin, işletmelerin, tasarımcıların, sanatçıların ve diğerlerinin yenilikçi ve yaratıcı çıktılarını yasal olarak koruyabilmeleri ve bunlardan ekonomik bir getiri elde edebilmeleri için araçlar sağlar.

Ancak IP sistemi bedava öğle yemeği değildir. Bir çalışma yalnızca belirlenmiş belirli kriterleri karşıladığında IP korumasına hak kazanacaktır. Örneğin bir şarkı veya bir film, yalnızca orijinal olması halinde telif hakkı korumasına hak kazanır. Benzer şekilde, bir teknolojinin patent alabilmesi için çığır açıcı (yani yeni, açık olmayan ve kullanışlı) olması gerekir. Ayrıca, bir patent almak için, bir mucit, buluşunun ayrıntılarını başkalarının teknoloji üzerine inşa edebilmesi için halka açıklamakla yükümlüdür.

Mucitlerin ve yaratıcıların çıkarlarını bir bütün olarak toplumun çıkarlarıyla dengeleyen etkili bir IP sistemi, mucitleri ve yaratıcıları zamanlarını, enerjilerini ve yaratıcılıklarını yeni teknolojiler ve yeni yaratıcı ifade biçimleri geliştirmeye yatırmaya teşvik etmenin etkili bir yolunu kanıtladı. ve hayatımızı zenginleştirin.

İnovasyonun ve yaratıcılığın geliştiği, çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir ortam, insanlığın karşı karşıya olduğu büyük zorlukları ele alma, insanlığın ilerlemesini sağlama ve yaşamlarımızı daha sağlıklı, daha güvenli ve daha rahat hale getirme şansımızı artırır.

2024 Dünya Fikri Mülkiyet Günü teması nedir?

Dünya Fikri Mülkiyet 2024'ün teması  WIPO, 2024 Dünya Fikri Mülkiyet Günü için “Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: İnovasyon ve Yaratıcılıkla Ortak Geleceğimizi İnşa Etmek” temasını belirledi. 

 

IP and the SDGs: Building our common future with innovation and creativity

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.05.2024 - Güncelleme: 03.05.2024 14:39 - Görüntülenme: 20
  Beğen | 0  kişi beğendi