T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SUSURLUK - 5 Eylül Anadolu Lisesi

Turizm Haftası, 15-22 Nisan

https://www.ktb.gov.tr/

https://aregem.ktb.gov.tr/TR-46095/somut-olmayan-kulturel-miras.html

Dünya Turizm Haftası

 

Turizmin rengi, dili, dini ve ırkı olmadığı unutulmamalı, bütünü birleştirici bir parça olduğu daima hatırlanmalıdır. Bu amaçla her yıl 15-22 Nisan haftası Dünya Turizm Haftası olarak kutlanır.

Turizm, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla, yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları başaran bir nitelik kazanmıştır. Bu nitelik dünyada turizme yönelik ulusal ilgiyi artırmış; turizmden beklentileri olan ülkeleri bu endüstrinin geliştirilmesine yöneltmiştir. Dövizin turizm yoluyla elde edilmesine yönelik faaliyetler, bu sektörün milli ekonomide önem kazanması sonucunu doğurmuştur. Turizmin özellikle gelişmekte olan ülkelerin ödemeler dengesine yaptığı olumlu katkı, ekonomik yönden turizmin yararlarını en önemli göstergesi olmuştur.
 
Turist ise belirli bir gelire ve boş zamana sahip olan konaklama, yeme, içme ve seyahat gibi somut dinlenme, eğlenme, merak, kültür, eğitim, spor, dini gerekler vb. soyut amaçlarla sürekli yaşadığı, çalıştığı bölgeden başka bir bölgeye seyahat eden ve gittiği bölgede en az bir gece konaklayan ekonomik anlamda tüketici olan kişi ya da kişiler topluluğudur. Turizm hizmetleri iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar, seyahat ve konaklama hizmetleridir.

 

TURİZMİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI

İlk kez karşımıza 21. Yüzyılda bazı zengin İngilizlerin Avrupa ülkelerine yapmakta oldukları geziler ile çıkmış olan turizm kelimesi, özellikle ikinci dünya savaşı sonrasında dünya çapında oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Turizm kısaca kişilerin dinlenmek, eğlenmek ve yeni yerler görmek için yapmakta olduğu farklı ülkelere ya da bölgelere yapılmakta olan gezileri çekmek için yapılmakta olan ekonomik ve kültürel faaliyetlerin tümü olarak adlandırılabilir. Turistik geziler sadece bir yerden bir başka yere seyahat etmek olmamakta aynı zamanda gidilen yerin kültürünü ve tarihini de öğrenme, toplumsal olarak iletişime geçme fırsatı olmaktadır. Turizm insanların farklı güzellikleri ve farklı toplulukları tanımasına ve tarihte yaşamış kişiler hakkında bilgiler edinmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede kendinden sonraki gelecek nesillere daha iyi ve yaşanabilir bir dünya bırakma fırsatları da vermektedir.

İlk başlarda oldukça sınıflı bir kitleye hitap etmekte olan turizm kavramı sadece belirli maddi düzeyin üzerinde olan kişiler tarafından gerçekleştirilebilmekteydi. Ancak gün geçtikçe artan ulaşım imkanları, gelişen teknoloji sayesinde oldukça ekonomik fiyatlara bir yerden bir yere gidebilme şansı ve her kesime hitap eden sayısız konaklama seçenekleri turizmi her kesimden insan için yapılabilir konuma getirmiştir. Gelişmekte olan toplum yapısının sağlamakta olduğu tatil yapma ve turistik geziler gerçekleştirme olanağı bireyler için ne kadar eğlenme, dinlenme ve yeni yerler görerek, yeni toplumlar tanıma imkanı sağlamakta ise, ziyaret edilmekte olan bölgeler içinde büyük bir ekonomik kaynak oluşturmaktadır.

Turizm'in Ekonomiye Katkıları

Günlük hayatın stresinden ve yorgunluğundan kaçmak ve dinlenerek, yeni yerler görmek, aynı zamanda keyifli vakit geçirmek için gerçekleştirmekte olduğumuz turistik geziler, ziyaret etmekte olduğumuz bölgeler için oldukça büyük bir ekonomik kaynak olmaktadır. Ziyaretlerimiz esnasında yapmakta olduğumuz harcamalar, gittiğimiz bölge insanları için büyük gelir kaynakları olmaktadır. Ülkemizde özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz bölgesinde yer almakta olan birçok turistik bölge ekonomisini tamamen turizme bağlamıştır. Bu tarz bölgelere genel olarak turistik bölge adı verilmektedir. Turizm genel manada ekonomiye büyük katkılarda bulunmakta, eğlence ve dinlenme amacı ile gerçekleştirmekte olduğumuz tüm turistik gezilerde maddi bir harcama yaparak finansal bir hareketlilik oluşmasına imkan vermiş oluruz.

Başlı başına bir sektör halini almış olan turizm birçok turistik bölge sakininin genel geçim kaynağı olmayı başarmaktadır. Özel olarak bu alanlara yönelmekte olan birçok yatırım özel kuruluşlar ve devlet kuruluşları tarafından özenle gerçekleştirilerek farklı ekonomik kaynaklar üretilmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde bu alanda birçok atılım gerçekleştirmekte ve birçok turistik bölgesi ile turistik gezilerin uğrak mekanlarından birisi olmaktadır. 

Türkiye'de Turizm Olanakları

Ülkemiz turizm açısından tam manası ile bir cennet olmaktadır. Yaz aylarında Akdeniz ve ege bölgelerinde turistlere sağlamakta olduğu eşsiz tatil seçenekleri, birçok farklı tarihi medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının getirdiği engin tarihi unsur ve doğa harikası olan birçok bölgesi ile farklı zevklere göre seçenekler sunmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist çekmekte olan Antalya, Muğla gibi bölgeler ülke ekonomisine oldukça büyük katkılarda bulunmakta ve geniş bir çalışma alanı oluşturmaktadır. 

 

Bu alanda çalışmak üzere birçok eğitimli insan yetiştirmekte olan ülkemiz turistik gezilerde görev yapmak için eğitim almış bireyler ile büyük farklılıklar yaratmaktadır. Otelcilik okulları, turizm kurslar gibi birçok farklı imkan ile hizmet vermek için kaliteli çalışan gücü oluşturan ülkemiz gelen turistlere en iyi şekilde ülkemizi tanıtarak her sene daha fazla ziyaretçiyi kendine çekmeyi ve daha fazla kazanç sağlamayı amaçlamaktadır.

19-04-202419-04-202419-04-202419-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2024 - Güncelleme: 19.04.2024 17:19 - Görüntülenme: 25
  Beğen | 0  kişi beğendi