1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktorlarımızdan Dr. Hasan KESKİN ve Hemşire Güzin ÇAKIROĞLU tarafından verilen seminer ile öğrencilerimiz ve personelimiz bilgilendirildiler.
Öğrencilerimize konu ile ilgili hazırladıkları bilgi notlarını içeren mektupları dağıttılar.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
Serviks kanseri, rahim ağzının yani uterusun (rahimin) vajinaya açılan boyun kısmının kötü huylu hastalığını ifade etmektedir. Dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin 3. nedeni olmakla beraber 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür.
Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. Yaş dağılımına baktığımızda 35-39 ve 60-64 yaşlarında görülme sıklığında artış olmaktadır.
Serviks kanserinin iki ana tipi vardır; skuamoz hücreli karsinom ve adenokarsinom. Skuamoz hücreli karsinom genellikle serviksin dış yüzeyinde bulunan hücrelerden köken alır. Adenokarsinom ise serviksin kanalında bulunan hücrelerden köken alır ki bu durum rutin tarama metodlarıyla teşhis edilebilmesini güçleştirir.
Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.